Hva er krystallsyken?

Hva er krystallsyken?

 

Hva er krystallsyken?

Krystallsyken er den mest vanlige årsaken til svimmelhet. Tilstanden skyldes en akkumulering av kalsium krystaller i det indre øret. 

Det indre øret består av cochlea som er ansvarlig for hørsel og det vestibulære systemet som er ansvarlig for å sanse tyngdekraften og bevegelse. Det vestibulære systemet har tre kanaler på hver side som sitter i 90 grader vinkel til hverandre. Kanalene er fylt med to lag av veske og små sensorer kalt hårceller. Når hodet beveger seg i visse retninger beveger vesken seg rundt i kanalen og beveger på hårcellene. Dette sender signaler til hjernen om hvor hodet beveger seg så vi kan opprettholde likevekt og balanse.

Dersom det løsner biter (kalsiumkrystaller) fra nærliggende områder i det indre øret kan de sette seg fast i kanalene eller ved inngangen til kanalen. Dette vil forstyrre den normale bevegelsen av veske gjennom kanalen og gi en følelse av av at du roterer eller omgivelsen eroderer rundt deg. 

Kanalen som er orientert bakover er den som er mest vanilla å bli affisert siden den er lavest av de tre og partiklene er mer utsatt for å «falle inn i» denne. Den midtre og fremre kan også bli affisert, men dette er mindre vanlig.

Når du ser opp, snur deg i senga eller beveger hodet raskt er det aktivitet i vestibulærsystemet. Dersom du har krystallsyken vil dette ofte forårsake svimmelhet. Det kan også gi deg nedsatt balanse og kvalme.

Svimmelhet kan være en skremmende opplevelse. Heldigvis er krystallsyken lett å diagnose og behandle for behandlere med trening i tilstanden.

Hvordan diagnoseres og behandles krystallsyken?

En av testene som er brukt er Dix Hallpike. Behandleren will legge hodet ditt i bestemte posisjoner for å se etter symptomer og og identifisere abnormale øyebevegelser som er assosiert med krystallsyken. Disse øyebevegelsene vil hjelpe med diagnose av svimmelheten din. Dersom det er en partikkel/krystall som har satt seg fast, vil terapeuten vanligvis behandle deg med en gang med det som kalles Epleys manøver eller tilsvarende. Denne behandlingen består av å snu pasienten sakte rundt mens hun ligger nede for å føre krystallen ut av kanalen den har satt seg i.

Hvor raskt kan symptomene forsvinne?

De fleste pasienter vil få rask bedring med Epley´s dersom de har fått riktig diagnose. Noen ganger må behandlingen gjentas flere ganger, men sjelden mer enn 3-4 ganger.

Mange lider av episoder av svimmelhet fra krystallsyken i mange år før de får riktig diagnose og behandling. Epleys manøver er fortsatt effektiv, men det anbefales å følge opp med vestibule rehabilitering for best mulig resultat.

Klikk her for å lese mer om svimmelhet og hvordan Vest Telemark Kiropraktorklinikk kan hjelpe.

 

, , ,

No comments yet.

Legg igjen en kommentar