Hodepine/ Migrene

Nesten 90% av befolkningen lider av hodepine iløpet av et år. Hodepinene kan være forårsaket av mange faktorer. De mest vanlige primære hodepinen kategoriene er migrene og spenningshodepiner. Sekundære årsaker kan være nakkeproblematikk, vaskulære plager, infeksjoner, bivirkninger av medisiner og mange andre ……

«Bibelen» for hodepiner, The International Classification of Headache Disorders (3.edn) har dedikert 86 sider til ulike sekundære hodepiner, 15 sider til migrene alene, og boken har 144 sider totalt om hodepiner!

Vår kiropraktor ho Vest Telemark Kiropraktorklinikk er spesielt interessert i behandling av migrener og deres subtyper.

Den mest vanlige typen migrene er migrene med aura (noen ganger kalt klassisk migrene) og migrene uten aura (noen ganger kalt vanlig migrene). I undersøkelsen «Global Burden of Disease Survey 2010, var migrene rangert blant de tre mest vanlige lidelsene og sjuende på høyeste spesifikke årsak til nedsatt funksjonsevne på verdensbasis!

Hvordan vet jeg om jeg har migrene?

Migrener har et distinktivt smertemønster og varighet. Migrenehodepiner forekommer vanligvisepisodisk (det kan være ukentlig, månedlig, noen få ganger i året eller til og med bare noen få ganger i livet)

Migrene anfall kan vare 4-72 timer, og resultere i moderat til kraftig hodepine på en side av hodet, pulserende kvalitet, blir verre ved fysisk aktivitet og er vanligvis assosiert med kvalme og/eller sensitivitet til lys eller lyd.

Dersom det er en migrene med aura, er hodepinen vanligvis et «prodrom» i forkant. Prodrome er en reversibel gruppe av symptomer som kan utarte seg som blinkende lys eller stjerner, midlertidig synstap i deler av synsfeltet. Prodromet kan ha en rekke andre symptomer som svimmelhet, forvirring, hypersensitivitet til berøring eller the kan påvirke forståelse av tale eller språk.

Prodromet følges vanligvis av en kraftig hodepine.

Hodepinen er mer sannynlig å bli klassifisert som migrene dersom den har minst to av de følgende:

 • smerte på en side av hodet
 • pulserende smerte
 • moderat til kraftig intensitet
 • blir verre ved- eller forårsaker at du unngår normal fysisk aktivitet

I tillegg til de ovennevnte symptomene, så må det for å være migrene ha en varighet av 4-72 timer og inkludere kvalme/oppkast, lys eller lyd sensitivitet.

Hva er årsaken til migrene?

Det har vært en rekke teorier forelått for hvorfor man får migrener. Dersom du lider av migrener har du trolig merket at det er spesifikke triggere.

Det kan starte med en stiv nakke, det kan følge stress eller hormon sykluser eller det kan være spesielle typer mat eller kjemikalier som trigger migrenen. Vi vet at det er masse triggere. Dette forklarer ikke nødvendigvis noen underliggende årsak.

Nyere utvikling i teknologi og bildediagnostikk har gitt oss bedre forståelse for hjernen og nervesystemets funksjon.

Vi tror nå at migrener er et problem i energiforsyningen til grupper av nerveceller. Dette vil forårsake nervecellene til å fungere dårligere enn optimalt, men det vil ikke vises på bildediagnostikk som CT eller MR.

Migrene kan påvirke ulike områder i hjernen, dette gjør at migrener oppleves ulikt fra person til person.

Hva utløser et migrene anfall?

De som lider av migrene har typisk en rekke triggere som jobber sammen for å utløse migrenen.

Hos noen individer er en trigger nok. Hos andre er det en kombinasjon av flere triggere som initierer et anfall. For sistnevnte kan det være vanskelig å finne ut hva triggeren er ettersom det som utløser migrenen er forskjellig hver gang.

Typiske triggere inkluderer: 

 • Hormonelle forandringer (også hos menn)
 • Mat (måltidsfrekvens, mattyper som tørket frukt, gjærbakst, sjokolade eller ost)
 • Tilsetningsstoffer (for eksempel MSG)
 • Drikke (spesielt vin og koffeinholdige drikker)
 • Stress
 • Sensoriske stimuli som sterkt lys eler sterk lukt
 • Forandring i søvnmønster
 • Fysisk utmattelse
 • Vær forandringer (forandringer i atmosfære trykk)
 • Medisiner
 • Rygg/nakkeproblemer som kan føre til irritasjon i trigeminal nerven

Hvordan kan kiropraktoren hjelpe med migrene?

Det første vi må gjøre er å få satt riktig diagnose og klassifisere hvilken type hodepine du har.

Vi vil fastslå om du har migrene, eller om det er en annen årsak til hodepinen utifra anamnese og undersøkelse. Vi vil også utelukke tegn på mer alvorlige underliggende årsaker til hodepinen.

Videre vil kiropraktoren hjelpe med å identifisere mulige triggere for migrenen. Som nevnt over så er det mange ulike triggere. Vi vil diskutere disse med deg for å finne ut hvilken av dem som er mest relevant for din migrene.

Tilslutt, en grundig undersøkelse av triggere i kroppen muskulært, ubalanse i nervesystemet og spesielt i områder som påvirker energis systemer vil bli vurdert. Det søkes å kartlegge triggere i kosthold, hormonelle triggere eller å jobbe med eksperter på disse områdene når nødvendig.

Det er vår erfaring at noen pasienter har fått god bedring fra behandling av nakke og rygg, mens hos andre kan det trigge et migrene anfall.

Kiropraktor Øystein Kåsa vil gjære en grundig undersøkelse for å fastslå hav som vil være riktig behandling i hvert tilfelle.

Ofte vil de første behandlingene være med forsiktige teknikker for å gjenopprette normal funksjon av nervesystemet. Du kan være trygg på at det er mange andre behandlingsmuligheter enn nakkejusteringer, og vi vil tilstrebe å behandle innenfor det du er komfortabel med og det du har behov for.

Vi tror at toleransen for migrene triggere vil øke gjennom å gjenopprette og øke funksjonen i nervesystemets funksjon. Ved å fjerne triggere og øke toleranse forventer vi en reduksjon i frekves, intensitet og/eller varighet av migrenene.

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe kiropraktoren min å identifisere hodepinen?

Dersom du er usikker på hvilken type hodepine du har, lag en hodepine dagbok over tid nok til å dekke cirka tre episoder, og ta dette med til timen din hos Vest Telemark Kiropraktorklinikk.

Hodepine dagboken bør inkludere når hodepinen startet, hvor lenge den varte, hvilke symptomer du hadde før eller under hodepinen, intensiteten (av 10) og om noe trigget den.

Du kan bruke appen“Migraine Buddy” for enkel innsamling av data. Behandleren will kunne se data du har samlet inn sammen med spørsmål du vil bli spurt under konsultasjonen for å kunne formulere en diagnose.

Vest Telemark Kiropraktorklinikk er utstyrt med unik og verdifull diagnose verktøy og teknikker for å hjelpe deg med din migrene eller hodepine.

Ring oss idag på 940 34 121for å høre om vi kan hjelpe deg med din hodepine eller migrene. Alternativt kan du bestille din første time hos Øystein Kåsa her: Bestill time.